User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 16

Thread: Engine Noise - do I have a problem?

  1. #1
    Join Date
    Sep 2014
    Location
    DeWinton
    Posts
    458
    Canada
    AB
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    51 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default Engine Noise - do I have a problem?

    Hello Experts, I'm currently restoring Two 1986 Venture Royals and today it was finally nice enough to take them outdoors and let them run for an extended period of time compared to my test runs in the shop. Long story short my Brown Venture has a much louder engine clicking noise compared to my other Black Venture. It sounds like the Brown bike's clicking noise is not tappet or valve train related but rather sounds like it is coming from the general location of the right side clutch cover.

    Being that I've never owned a Venture before and have no idea what a normal engine should sound like I thought I would reach out to the experts...but compared to my black Venture this Brown one is considerably louder when it comes to mechanical engine noise. I have attached links to two youtube videos showing the Brown Bike's noise level as well as the Black Bike which I'm comparing it with. The Black bike has Jardine exhaust on it, so it is louder at the pipes but I'm focused on the engine clicking noises not exhaust tone. I would much appreciate getting the opinion of the experts on whether or not I should be concerned or try to investigate further based on the sound.

    Video of my Brown Bike with the loader engine mechanical noise:


  2. #2
    Join Date
    Sep 2014
    Location
    DeWinton
    Posts
    458
    Canada
    AB
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    51 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Here is the Video of my Black Venture that is much quieter for comparison:


  3. #3
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Crestview
    Posts
    15,447
    United States
    FL
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Does the noise change if you pull in the clutch lever? Is it different on the center stand compared to the side stand?

  4. #4
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Brantford
    Posts
    9,550
    Canada
    ON
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    126 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Straighten the bike up,, I think you'll find the noise magically disappears.
    Gonna miss all you guys and gals
    at the

    Rally @ T h e S h o r e s
    July 16-19th 2020



  5. #5
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Carmichael CA
    Posts
    12,572
    United States
    CA
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    100 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    When I bought my first '83 the engine was noisy but I thought it was normal. Then I changed the oil to 20-50 Valvolene MC Specific during routine maintenance. Holy Molly!! did it quiet down.....
    Last edited by Condor; 02-20-2015 at 11:02 AM.

  6. #6
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Johnson City TN
    Posts
    6,472
    United States
    TN
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    21 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    My question is how well are the carbs synced? If the carbs are out of balance at idle it will cause the gears and valve train to pulse more and it can cause rattle.
    Randy
    Ride as though you are invisible, not invincible.
    .




  7. #7
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Lakewood, WA
    Posts
    868
    United States
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    No.
    Pete, in Tacoma WA USA

  8. #8
    Join Date
    Sep 2014
    Location
    DeWinton
    Posts
    458
    Canada
    AB
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    51 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Thanks mralex714 and Marcarl but unfortunately there is no change in noise when the Bike is running on the Centre stand or when the clutch is fully engaged....... or both at the same time.
    Last edited by VanRiver; 02-20-2015 at 05:35 PM.

  9. #9
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Cudahy, WI
    Posts
    16,112
    United States
    WI
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    287 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    It almost sounds like an exhaust leak.
    The sound seems to go away with rpm, drive faster........
    Jeff Borowski . . Had 88 Venture standard, now 2011 Silverado 4x4
    There are 10 kinds of people that understand binary, those that do, and those that don't.
    Sometimes the thoughts in my head get bored and go for a stroll out through my mouth (or fingers). This is never a good thing.


  10. #10
    Join Date
    Sep 2014
    Location
    DeWinton
    Posts
    458
    Canada
    AB
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    51 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Thanks Randy, you are correct the carbs have not been synced yet as I'm still waiting for my sync tool to arrive in the mail. I'm really hoping something simple like that could be the cause and nothing mechanically wrong. The engine only has 45,000KM on her (28,000 miles).....but as we all know sitting is a bigger killer for these bikes then riding hard.

    Quote Originally Posted by Venturous Randy View Post
    My question is how well are the carbs synced? If the carbs are out of balance at idle it will cause the gears and valve train to pulse more and it can cause rattle.
    Randy

  11. #11
    Join Date
    Sep 2014
    Location
    DeWinton
    Posts
    458
    Canada
    AB
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    51 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    You are correct, the noise is only at idle rpm's......I have checked the exhaust and everything seems to be sealed up and only coming out the back.

    I did notice while running on the centre stand that the clutch doesn't seem to be fully disengaging with the leaver fully pulled in and in 1st gear....there was slight vibration and wheel turn as if it was trying to engage while the leaver was pulled fully....but after a few turns of the throttle and revs then the tire and vibration would stop but there was no change in the noise coming from the engine. The clutch was bled a few weeks ago so would this be a sign of a wearing clutch slave that needs to be replaced?

    Thanks for all the help guys!

    Quote Originally Posted by Flyinfool View Post
    It almost sounds like an exhaust leak.
    The sound seems to go away with rpm, drive faster........

  12. #12
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Brantford
    Posts
    9,550
    Canada
    ON
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    126 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    As Condor mentioned, make sure you are running 20-50 or at least 20-40. Also, improper engine tuning or sync will cause noises in the rest of the system. The noise you hear is not uncommon, maybe sounds a bit loud, but that could be the recording. My 85 had it the whole time I rode it, but only when it was on the side stand was it really noticeable.
    Gonna miss all you guys and gals
    at the

    Rally @ T h e S h o r e s
    July 16-19th 2020



  13. #13
    Join Date
    Mar 2014
    Location
    Cloudcroft
    Posts
    317
    United States
    NM
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    6 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Are you sure all cylinders are firing? Almost sounds like one is not.

    The brown one reminds me of the old RS-1 and RS-2 locomotives that used to trundle past my grandma's house in Tallahassee when I was growing up!

  14. #14
    Join Date
    Nov 2013
    Location
    Puget Sound
    Posts
    1,110
    United States
    WA
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Pete is a big fan of brevity.....

    Quote Originally Posted by Peder_y2k View Post
    No.
    Pete, in Tacoma WA USA

  15. #15
    Join Date
    Sep 2014
    Location
    DeWinton
    Posts
    458
    Canada
    AB
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    51 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Well finally got my CarbTune in the mail from England and got to sync both of my 1986 Venture Royale's today with the great assistance of my Dad.

    My Brown Bike is now purring like a kitten and the nasty sounds are all gone after the Sync. The bike's settings were way off!!!! Cylinder #2 was off the charts!

    Thanks to all for the helpful advice! Here is a pic of what the Carbtune registered BEFORE the sync.....#2 was maxed to the top of the gauge.

    Click image for larger version. 

Name:	IMG_3847.jpg 
Views:	51 
Size:	60.6 KB 
ID:	97996

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. engine noise through headset
    By dragonwood in forum Royal Star Venture Tech Talk ('99 - '13)
    Replies: 21
    Last Post: 08-18-2012, 12:33 AM
  2. weird engine noise
    By fabioz84 in forum Royal Star Venture Tech Talk ('99 - '13)
    Replies: 32
    Last Post: 07-01-2011, 09:18 PM
  3. Engine Noise
    By Eagle77 in forum General Tech Talk
    Replies: 8
    Last Post: 11-02-2009, 03:53 PM
  4. Engine Noise in Headsets
    By Hotrod in forum Royal Star Venture Tech Talk ('99 - '13)
    Replies: 11
    Last Post: 11-12-2008, 12:28 PM
  5. Engine noise
    By hydraulicman in forum General Tech Talk
    Replies: 16
    Last Post: 09-05-2007, 12:36 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •