User Tag List

Results 1 to 4 of 4

Thread: Backfire/popping during acceleration at high RPM

  1. #1
    Join Date
    Mar 2020
    Location
    Ogden
    Posts
    2
    United States
    UT
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default Backfire/popping during acceleration at high RPM

    I have a '97 RSTD, it normally runs great, but lately it had started to pop or backfire at higher RPM/Speed and I can't figure out what the problem is. Does anyone have any thoughts on this.
    I have drained the tank and put in fresh gas and run a can of Sea Foam through it already.

  2. #2
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Livonia, MI
    Posts
    15,262
    United States
    MI
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    12 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)

    Default Re: Backfire/popping during acceleration at high RPM

    Your title says "during acceleration", is that correct?

    On acceleration it could be a carburetor issue or a spark plug. Try spark plugs first.

    Deceleration is likely to be an air leak or bad air cut off valves.
    Hidden Content
    1989 Venture Royale (Sold)
    1982 XJ650 (Sold)

  3. Likes Whiplash liked this post
  4. #3
    Join Date
    Mar 2020
    Location
    Ogden
    Posts
    2
    United States
    UT
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default Re: Backfire/popping during acceleration at high RPM

    Quote Originally Posted by MiCarl View Post
    Your title says "during acceleration", is that correct?
    Yes, that is correct, seems to happen mostly in 4th and 5th gear... sometimes 3rd... doesn't seem to happen in 1st or 2nd... and always during acceleration... especially when I get on it hard.

    I will try the plugs and see if that is the issue... I was leaning more towards carb, but plugs will be an easy fix

  5. #4
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Calgary
    Posts
    1,418
    Canada
    AB
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    11 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default Re: Backfire/popping during acceleration at high RPM

    I agree with MiCarl and like you said plugs are...

    But this could also be timing, or advance.
    Which means it could also be pickup coil; say if it only happens when hot.
    Further down the list would be carbon or pre ignition.

    Would be helpful to see the plugs with the jug numbers posted.. If the problem continues.

    If you would like to get a good sense of how the engine is doing, take the compression while changing the plugs.

  6. Thanks Whiplash gave thanks for this post
    Likes Whiplash liked this post

Similar Threads

  1. Lugging at acceleration
    By jaho in forum Royal Star Venture Tech Talk ('99 - '13)
    Replies: 16
    Last Post: 09-01-2015, 10:17 AM
  2. Delay on Acceleration
    By Peder_y2k in forum Venture and Venture Royale Tech Talk ('83 - '93)
    Replies: 14
    Last Post: 08-22-2012, 05:00 PM
  3. my 08 has no acceleration in 4th or 5th
    By RussLightwing in forum Royal Star Venture Tech Talk ('99 - '13)
    Replies: 16
    Last Post: 04-26-2011, 11:30 AM
  4. 2nd Gen acceleration
    By Yamaman in forum Watering Hole
    Replies: 18
    Last Post: 11-06-2009, 07:25 AM
  5. What causes Backfire on acceleration?
    By Kandaje in forum Venture and Venture Royale Tech Talk ('83 - '93)
    Replies: 15
    Last Post: 05-22-2009, 06:36 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •