Results 1 to 11 of 11

Thread: Where do I start-----Starter problems

  1. #1
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Sanger
    Posts
    66
    United States
    Post Thanks / Like

    Default Where do I start-----Starter problems

    I have an 06 Venture. Got on the bike yesterday and get 1 click at the starter. I charged the battery and still the same 1 click. Took the battery in and it checks out as good and fully charged. Checked battery connections and still only one click at the starter. Everything else works,lights are bright and etc. I am not sure where to look for the problem. Any advise is appreciated.

  2. #2
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Owasso, OK
    Posts
    1,449
    United States
    Post Thanks / Like

    Default

    Quote Originally Posted by Eagle77 View Post
    I have an 06 Venture. Got on the bike yesterday and get 1 click at the starter. I charged the battery and still the same 1 click. Took the battery in and it checks out as good and fully charged. Checked battery connections and still only one click at the starter. Everything else works,lights are bright and etc. I am not sure where to look for the problem. Any advise is appreciated.
    The "click" is usually the solenoid.

    Do all the panel lights dim when it clicks? That would suggest that the starter is trying to turn and drawing full (or more) power.

    Connections are the main cause .... battery to solenoid, solenoid to starter, engine ground to battery.

    Check and clean.

    If that doesn't fix it then your starter motor has an issue. It may be "stalled".

    Rock the bike (ignition off) in gear until the engine turns a bit ... Try again with the starter.

    If that fails to fix it, the starter needs to come off for repair.

  3. #3
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Sanger
    Posts
    66
    United States
    Post Thanks / Like

    Default

    I am back at it this morning. It sounds like the click I am hearing is coming from under the battery. Like maybe a relay or something. Lights are not dimming when starter button is pressed. I am now thinking maybe a relay or loose connection to or from relay.
    Thanks for your reply.

  4. #4
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Near Iowa City,Iowa
    Posts
    4,108
    United States
    Post Thanks / Like

    Default

    you will see under the battery box lift it out and check it. got mine pulled right now.
    check those connections.
    Jeff

  5. #5
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Near Iowa City,Iowa
    Posts
    4,108
    United States
    Post Thanks / Like

    Default

    The other plug-ins if your on the left side of the bike look in there and you will see a black panel box to the left with plugs as well two bolts holding that on as well.

  6. #6
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Dixon Illinois
    Posts
    2,558
    United States
    Dixon Illinois
    Post Thanks / Like

    Default

    you can access the relay from behind the left passenger floorboard mounting plate "black plastic"
    YES I AM "THE DIAMOND CUT GUY"
    check pictures and videos on facebook-https://www.facebook.com/groups/203661206446586/

    feel free to click on my e-mail below rather than pm please
    royalstarventure03@yahoo.com

  7. #7
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Winnipeg
    Posts
    180
    Canada
    Post Thanks / Like

    Default

    Did you check the solenoid? If you can get to the 2 connections jump them together with an old screw driver with the ignition key in the run position. If the bike starts I would get a new solenoid. Good luck with with the hunt for a cure.
    I'm so broke I can't afford free advice.

  8. #8
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Ivydale
    Posts
    19,483
    United States
    Post Thanks / Like

    Default

    Take apart all connections, clean them and put them back togather.
    1st GENS RULE
    Faded Blue is the fastest.
    "Blue Beast" will live forever

  9. #9
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Sanger
    Posts
    66
    United States
    Post Thanks / Like

    Default

    First thanks for all the ideas. What I found is that the click is from the starter relay. I pulled the relay off the bike and checked this and ran a test according to my Clymer manual and found there is no continunity across the posts. I think this means the relay is bad.

  10. #10
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Owasso, OK
    Posts
    1,449
    United States
    Post Thanks / Like

    Default

    Quote Originally Posted by Eagle77 View Post
    First thanks for all the ideas. What I found is that the click is from the starter relay. I pulled the relay off the bike and checked this and ran a test according to my Clymer manual and found there is no continunity across the posts. I think this means the relay is bad.
    There will be no continuity normally, and continuity when you apply 12V to the low side.

    If it clicks, and when "clicked" there is no continuity, then it is bad.

  11. #11
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Sanger
    Posts
    66
    United States
    Post Thanks / Like

    Default

    Quote Originally Posted by twigg View Post
    There will be no continuity normally, and continuity when you apply 12V to the low side.

    If it clicks, and when "clicked" there is no continuity, then it is bad.


    That is the conclusion that I came to . I have ordered a new relay

    Thanks everyone for your help.

Similar Threads

  1. 1983 Venture 1200 Starter Problems?
    By wes21827 in forum Poor Man Tips and Fixes
    Replies: 1
    Last Post: 07-25-2011, 08:19 AM
  2. 1st Start in 2011 - Won't Start
    By Golf&Venture in forum First Generation Venture Tech Talk
    Replies: 14
    Last Post: 04-04-2011, 02:53 PM
  3. 2 Problems-starter and taillights
    By CAZCO in forum First Generation Venture Tech Talk
    Replies: 11
    Last Post: 11-02-2008, 09:38 AM
  4. Starter access, problems?
    By Gearhead in forum First Generation Venture Tech Talk
    Replies: 10
    Last Post: 01-03-2008, 03:44 PM
  5. Starter Problems
    By Freebird in forum Computer, Lights, Horns, Other Electrical
    Replies: 0
    Last Post: 08-31-2006, 05:06 AM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •